EXPOZIȚIE: Povestea lăzilor săsești din Transilvania

Orice piesă veche de mobilier, în special o ladă pictată săsească, poate trezi amintiri și nostalgie…

Expoziţia temporară „Povestea lăzilor săsești din Transilvania”, care se va deschide în 16 mai la Casa Artelor (Piața Mică, nr 21, Sibiu), îşi propune să formeze o cunoaștere a lăzilor pictate săsești, cu referire în special la tipologia, tehnica de confecţionare, decorare şi modul în care acestea au fost utilizate şi adaptate pe teritoriul transilvănean, atât în trecut cât şi în prezent.

Colecţia de lăzi prezentată în cadrul expoziției cuprinde piese mai vechi, din sec. al XVI-lea sau mai noi, din sec. al XX-lea, confecţionate de meşteri dulgheri, tâmplari şi amatori. Acum sute de ani, lada a fost cea mai folosită piesă de mobilier, îndeplinind rolul de depozitare în cadrul gospodăriei. Treptat, aceasta și-a pierdut locul în cadrul locuinței, în favoarea dulapului şi mai târziu a comodei. Până la mijlocul secolului al XX-lea, în spaţiul rural transilvănean aproape în fiecare gospodărie se găseau cel puţin câte o ladă de zestre şi multe alte tipuri de lăzi pentru diverse întrebuinţări.

De ce abordăm un singur tip de mobilier care, astăzi, din punct de vedere funcţional este văzut ca o relicvă a trecutului? În istoria orală, se mai vorbeşte doar de lada de zestre a bunicii, dar în vremurile vechi, cuvântul ladă era asociat mereu cu alte tipuri de lăzi: de grâne, de vecinătate, de breaslă sau de biserică.

În cadrul expoziției nu intenționăm să venim cu istoria individuală a fiecărei lăzi, dar vă oferim informaţii ale unor categorii de lăzi săseşti ce au umblat pe drumurile Transilvaniei, ticsite cu haine şi valuri de pânză, pline cu cărţi şi documente importante ţinute sub cheie sau chiar umplute cu alimente, grâne și alte lucruri numai de către călători sau proprietari ştiute.

Workshop-ul pentru copii va fi o atracție a expoziţiei: lăzi dezbinate (nou confecţionate) vor fi puse la îndemâna copiilor în vederea remontării acestora conform unui ghid special conceput pentru ei.

 

http://povestisasesti.com/2015/05/09/expozitie-povestea-lazilor-sasesti-din-transilvania/

Comentarii

Comentarii

Comentati !

%d blogeri au apreciat: