Cultura de lavandă, o afacere profitabilă pentru 22 de familii din Alba

Peste 20 de familii din judeţul Alba au renunţat la culturile tradiţionale în favoarea lavandei, plantă cu un spectru larg de utilizare, din care produc uleiuri, ceaiuri, săpunuri sau tincturi, pe care le vând în pieţe şi târguri. Cultivatorii nu au mult de lucru şi investiţia se amortizează repede.

Asociaţia producătorilor de lavandă din Alba participă cu un stand la evenimentul Târgul Grădinarului de la Alba Iulia, care se desfăşoară pe latura de Vest a Cetăţii Alba Carolina în perioada 24-26 martie şi atrage numeroase persoane care vor să-şi redecoreze casa sau grădina.

Mai multe familii care vor să-şi întregească veniturile din cultura de lavanda s-au constituit într-o asociaţie, numărul lor ajungând în prezent la 22 de membri, care au împreună zece hectare de pământ cultivat.

Preşedintele asociaţiei producătorilor de lavandă Alba, Radu Călin, a declarat, corespondentului MEDIAFAX, că afacerea este foarte profitabilă pentru familiile care au timp să producă şi produse hand-made.

”Mă refer la ceaiuri, săpunuri, tincturi, săculeţi cu lavandă care au un miros deosebit, buchete de lavandă uscată, care se comercializează în pieţe şi târguri. Uleiul se produce industrial, cu ajutorul unui generator pe care l-a achiziţionat asociaţia producătorilor de lavandă, iar un produs secundar rezultat în urma extracţiei uleiului este apa de lavandă. Este o afacere foarte profitabilă. De anul trecut se caută foarte mult plantele aromatice din care face parte şi lavanda. Este o plăcere să lucrezi în natură să îţi întreţii cultura de lavandă. Uleiul se vinde en-gross firmelor specializate care se ocupă de partea de industrie, farmaceutice. Noi căutăm firme pentru a avea desfacere”, a spus Radu Călin.

Acesta susţine că afacerea cu lavandă este profitabilă, întrucât cultivatorii nu au foarte mult de lucru şi investiţia se amortizează în unu-trei ani, în funcţie de suprafeţe, iar din anul patru se intră pe profit. Potrivit acestuia, pentru a cultiva un hectar de lavandă ai nevoie de o investiţie iniţială de circa 25.000 de lei.

mai mult la :  www.mediafax.ro

Comentarii

Comentarii

Comentati !

%d blogeri au apreciat: