Castelul uitat al lui Mihai Viteazul

eye95

La începutul anului 1601, Mihai Viteazul a devenit stăpânitorul ereditar al castelului Kinsberg (Kynsburg, Kinspurg, Künigsberg), numit astăzi Zamek Grodno, situat în localitatea Zagórze Śląskie din Silezia (Polonia). Cu toate că momentul stăpânirii lui Mihai Viteazul nu este ignorat de promotorii turistici şi de responsabilii castelului, acesta este, în continuare, aproape necunoscut publicului român.

Castelul Kinsberg, denumit astăzi Zamek Grodno (foto dreapta), este una dintre cele mai pitoreşti reşedinţe fortificate din Silezia Superioară, o regiune care nu duce lipsă de castele.

Situat pe o înălţime de 450 de metri deasupra văii Bystrica Świdnicka (numită, în trecut, Kynau), în localitatea Zagórze Śląskie, înconjurat de o pădure de pini care are astăzi o suprafaţă de peste 19 hectare, castelul are origini aproape legendare.

Prima sa atestare documentară datează din anul 1315, perioadă în care castelul Kinsberg era o fortificaţie de graniţă, ridicată la hotarul Sileziei cu Boemia. În timpul domniei lui Carol al IV-lea de Luxembrug, Silezia trece, odată cu castelul, în stăpânirea Coroanei Boemiei şi a Sfântului Imperiu, iar castelul îşi pierde vechiul rol de cetate de graniţă. Împăraţii germani îl vor dona, succesiv, diferitor credincioşi de-ai lor, dintre care unii, aventurieri lipsiţi de scrupule, vor contribui la sporirea faimei sale. Aşa cum au stat lucrurile în secolul al XV-lea, în perioada în care domeniul a fost stăpânit de Georg Mühlheim, faimos cavaler-tâlhar al epocii, sau de Hermann de Czettritz, adept al „ereziei” husite, care a transformat castelul într-un refugiu pentru proscrişii vremii sale.

mai mult la :  http://www.historia.ro/exclusiv_web/general/articol/castelul-uitat-al-lui-mihai-viteazul

Comentarii

Comentarii

Comentati !

%d blogeri au apreciat: