Apa sărată de izvor, secretul murăturilor de la Ocnița

Gospodinele din comuna dâmboviţeană Ocniţa susţin că pun cele mai gustoase murături din judeţ, secretul lor stând în apa folosită pentru a pune legumele la murat. …

Spre deosebire de reţeta clasică ce presupune apă şi sare, femeile din Ocniţa folosesc o apă gata sărată, ce izvorăşte din dealurile care înconjoară localitatea. Sătenii spun că murăturile sunt extraordinare şi că se prepară mult mai repede. 

”Aşa a fost dintotdeauna. Şi bunicii şi părinţii mei făceau la fel. Aşa ne-am pomenit. Punem gogonele, varză, toate murăturile. Să ştiţi că nu se înmoaie, rămân tari şi gustoase tot anul, nu fac floare. La un bidon de 100 de kilograme pun un bidon mare de apă, eu mai pun şi puţin porumb, gutuie, să miroasă frumos. Punem apa sărată până acoperă legumele. Se fac şi repede murăturile. Într-o săptămână sunt gata”, spune Floarea Preda, o gospodină din Ocniţa, pentru antenasatelor.ro.

Pentru a le fi mai uşor, sătenii sapă o groapă unde să se adune apa de izvor. ”Am un bidon cu apă, să ştiţi, de două luni. Şi acum e limpede şi pot să o folosesc. Am nişte rude la Bucureşti, le-au plăcut aşa mult murăturile de pe la noi că au zis că o să vină la toamnă să ia apă sărată de aici să pună şi ei câteva borcane cu murături ca la noi. Mama mea, care are 70 de ani, şi acum se duce şi ia sare de pe deal, o mărunţeşte, are o copăiţă mică în care o toacă mărunt, o fierbe apoi cu apă şi iese o sare aşa fină şi cu gust parcă diferit ca la alimentara. Eu, şi cei mai mulţi din sat, acum suntem mai comozi luăm sare de la magazin”, spune una dintre localnice.

Nu numai gospodinele folosesc apa sărată de izvor, ci şi ciobanii din zonă pentru păstrarea brânzei. 

Detalii AICI

Comentarii

Comentarii

Comentati !

%d blogeri au apreciat: