Adrian Vasilescu, BNR: Românii plecați în străinătate nu se vor întoarce acasă. Țara noastră a trecut printr-o TERAPIE DE ȘOC

Făceam o comparaţie între noi şi Danemarca. La ei plata muncii este de 40 de euro/oră, iar la noi e 5,4 euro/oră. O diferenţă enormă. Suntem la fel, avem aceleaşi nevoi şi dorinţe, dar suntem plătiţi diferit. Trebuie să recunoaştem că lucrăm diferit.

România nu-şi permite să rămână cu veniturile îngheţate. Deja trei milioane de români au plecat şi fac valoare adăugată pentru alte economii din Uniunea Europeană sau alte ţări din lume. Sunt constructori care lucrează în Israel, sunt IT-işti în SUA sau Canada.

Trimit bani acasă, dar nu ca înainte de criză. Atunci gospodăriile primeau de la cei plecaţi în străinătate în jur de 7 miliarde de euro. O sumă foarte mare. Și acum primesc bani, dar acum a mai scăzut.

Trei probleme sunt de rezolvat. Prima: nu vom putea mişca nimic în această ţară dacă nu vom aduce înapoi o parte din forţa de muncă plecată. Această parte, bine ar fi să fie cât mai muţi, nu va veni niciodată nici cu îndemnuri patriotice, nici în condiţiile unor schimbări în lume.

Acum sunt toţi cu ochi pe Marea britanie, pentru că s-a produs efectul BREXIT. Dacă noi nu schimbăm lucrurile acasă, ei dacă vor fi nevoiţi să plece din Marea Britanie, după ce se va consuma acest proces de negociere de doi ani, nu vor veni înapoi. Se vor duce prin alte ţări, tot în Uniunea Europeană, în Italia, Spania, pe acolo pe unde sunt mari grupuri de români. Se vorbeşte că prin Italia sunt un milion de români, la fel şi în Spania, iar încă un milion sau poate chiar mai mulţi împrăştiaţi prin diferite state ale lumii.

Toate aceste cifre sunt îngrijorătoare pentru noi întrucât reprezintă dislocări din forţa de muncă internă. Dislocări care se regăsesc în rezultatele muncii noastre.

Dacă se promite şi se va realiza ca medicii să primească circa 3.000 de euro pe lună va fi un lucru firesc şi necesar, pentru că alt fel nu numai că nu se vor întoarce în ţară medicii plecaţi, dar vor pleca şi alţii. Dacă inginerii nu vor fi mai bine plătiţi, cei care sunt pe afară nu se vor întoarce în ţară şi vor pleca şi alţii.

mai mult la :   www.capital.ro

 

Comentarii

Comentarii

Comentati !

%d blogeri au apreciat: